maanantai 30. syyskuuta 2013

Reseptit jakoon

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että ruokakaupassa ostoskärryyn ja kotona ruokapöytään päätyy aina muutamat samat vaihtoehdot? Etenkin kauppojen runsaiden kasvisvuorien keskellä turvaudut tuttuihin kurkkuun, tomaattiin, paprikaan ja salaattiin. Ja kun joskus kaupassa olet inspiroitunut mukavan näköisestä vihanneksesta ja innoissasi suunnittelet laittavasi siitä vaihtelevaa ja terveellistä ruokaa, jonkin ajan päästä kyseinen rehu muistuttaa itsestään jääkaapissa kasvattamillaan versoilla? Ja sitten kun puoliksi kompostoitunut ex-vihannes on kärrätty biojäteastiaan, sama juttu toistuu taas seuraavalla kerralla…

Monien viimeaikaisten keskustelujen perusteella meitä ylläolevaan joukkoon kuuluvia on aika paljon. Itse tunnustan noin käyvän erityisesti juuresten kanssa. Pullotettu sekavihannes-/punajuuri- tai jopa hapankaalimehu kyllä uppoaa solujani ilostuttamaan helposti, mutta jostain syystä vihannesosastolta käyttöön päätyvät yleensä samat tutut vaihtoehdot. Suurimpana syynä on varmasti suunnittelemattomuus. Usein kauppaan mennessä mitään listaa ei ole, tai vaikka olisikin, ei siinä ole mietitty, mitä seuraavaksi laitetaan ruuaksi. Eikä siinä yksittäinen selleri tai lantun palanen paljon sitten auta.

 
Eipä siis muuta kuin tuumasta toimeen: jo kauppalistaa tehdessä netti auki, siellähän niitä ihania reseptejä on sivutolkulla. Jos tämäkään ei innosta tarpeeksi, ystävät avuksi: on kiva kokeilla jotain sellaista, jonka joku on jo hyväksi todennut. Ja jos ihan pro-tason inspiraatiota haetaan, kannattaa perustaa ystävien tai vaikka töissä kahvitaukoporukan kesken ”reseptipiiri”, jossa viikoittain jokainen testaa jonkun vinkkaamaa reseptiä. On mukavaa vaihtaa kokemuksia kokkailuista ja siinä samalla omat tottumukset monipuolistuvat.

Olen nyt itse ottanut haasteen vastaan ja aion kokata joka viikko yhden uuden kasvisvoittoisen ruuan. Kaikenlaisia kasvisruokareseptejä saa laittaa tulemaan myös sähköpostilla sini.rantama(at)gmail.com. Parhaiten maistuneet jaan muidenkin iloksi tulevien blogikirjoitusten yhteydessä J

Tässä ensimmäisenä Hilkalta saatu ihana juuressosekeitto.

Oman maun mukaisessa suhteessa:
-        bataattia
-        porkkanaa
-        palsternakkaa
-        juuriselleriä
Mausteeksi chiliä (myös tuore käy), mustapippuria, yrttimaustetta ja halutessa myös valkosipulia.

Kuorimiseen ja pilkkomiseen ei mene kuin 15 minuuttia, kiehuminen vie toisen mokoman ja soseutus sauvasekoittimella pari minuuttia. Eli edes se omassa päässä kehitelty kiireen tuntu (ks. huhtikuun blogiteksti) ei ole esteenä tämän herkullisen ja terveellisen keiton tekemiselle. Valmiin keiton sekaan voi halutessaan laittaa raejuustoa, fetaa tai vaikka mozzarellaa, nam!

Herkullista syksyä toivotellen,


Sini


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti