lauantai 30. marraskuuta 2013

Voimavaratasapaino kohdilleen

Mitkä asiat palauttavat sinun voimavarasi parhaiten stressaavan päivän tai liikuntasuorituksen jälkeen? Olin nyt marraskuussa uudemman kerran kolme vuorokautta ”piuhoissa kiinni”, jotta saisin tietoa itselleni parhaimmista keinoista ylläpitää voimavaratasapainoani. Kyseessä oli Firstbeat hyvinvointianalyysi, joka perustuu luotettavaan suomalaiseen huipputeknologiaan.


Mielenkiintoisinta on saada dataa yöunen aikana tapahtuvasta palautumisesta, koska tulokset ovat usein yllättäviä. Iltapäivällä tehty rankka lenkki esimerkiksi aiheuttaa minulla sen, että palauttava vaikutus alkaa vasta useita tunteja nukahtamisen jälkeen. Jotta voimavaratasapaino ei menisi miinukselle, välipäiviä treenaamisesta todella tarvitaan. Samaan kellonaikaan tehty kevyempi lenkki sen sijaan auttoi palautumaan myös unen aikana.
Oli hauska verrata tuloksia noin puoli vuotta aiemmin tekemääni vastaavaan mittaukseen. Aiemmista havainnoista viisastuneena olen lisännyt päiviini rentoutumishetkiä, ja se myös näkyi tuloksissa. Analyysi auttaa löytämään konkreettiset asiat, jotka palauttavat itseä. Joillekin esimerkiksi siivous näkyy mittauksessa rentouttavana puuhana, mutta ei minulla, vaikka periaatteessa siivoamisesta pidänkin. Yllättävää oli myös se, että ruuanlaitto oli minulle palauttavaa, vaikka olen aika laiska kokki. Ehkäpä juuri siksi ;-) Myös poikani kanssa vietetty päivittäinen leikkituokio mentiin vihreällä, kuten myös osa toimistopäiväni työajasta, jee!


Eli arjen palauttaviksi hetkiksi ei aina tarvita päiväunia tai meditointia, mutta pitihän minun nekin nyt tietenkin tieteen nimissä testata; Mindfulness-meditointi eli tietoinen hengitykseen keskittyminen oli palauttavalta vaikutukseltaan tehokkaampaa kuin rentoutus-cd:n kuuntelu tai päiväunet. Vapaapäivänä ensimmäisen heräämisen jälkeinen tunnin kestänyt koiranuni torkkuen oli myös kannattavaa, koska silloin mentiin tiheimmällä vihreällä palkilla, mikä on merkki erittäin hyvästä palautumisesta.
Kukaan tuskin välttyy yllätyksiltä omaa raporttia tutkiskellessaan. Monille yllätyksenä tulee esimerkiksi se, että illalla rentoutumismielessä otetun pienehkön alkoholimäärän vaikutus on usein täysin päinvastainen: alkuyön uniaika saattaa mennä monta tuntia punaisella, kun keho palautuu alkoholin aiheuttamasta rasituksesta. Aika usein oma arvio yön sujumisesta onkin ristiriitainen mitattuun tulokseen verrattuna. Jos suunta on väärä ja niin jatkuu pitkään, tuloksena on voimavaratasapainon heikkeneminen, mikä näkyy muun muassa uupumuksena ja entistä herkempänä stressaantumisena.

Kehoa on hyvä kuunnella, se on yleensä viisas ja ilmoittaa mahdollisista häiriöistä esim. väsymyksenä, keskittymiskyvyn puuttumisena tai palautumishitautena treenin jälkeen. Hyvinvointianalyysi auttaa tunnistamaan oman kehon viestejä entistä helpommin ja näin voimavarat on helpompi pitää tasapainossa.
Seuraava tavoitteeni liittyy nukkumaanmenoajan aikaistamiseen, koska olen tähän asti ollut aamuvirkku yökyöpeli. Nykyisin aamuvirkkuus on kuitenkin alkanut kääntyä ennemminkin aamutorkkuudeksi, joten asiantuntijan mukaan ”jotain tarttis varmaan tehdä!”.
Rentouttavaa joulun odotusta toivotellen,

Sini


Ps. Jos haluat hyvinvointianalyysin itsellesi tai lahjaksi lähimmäiselle, Lifetime Wellnessin loistava joulutarjous julkaistaan maanantaina. Ilmoittelen siitä myös Hyvinvointiluotsin facebook-sivulla J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti